RÁDI VÁM PORADÍME na tel.:
košík: 0 ks
celková cena: 0 Kč
0
Dokončit objednávku

Letní sklizeň, co si užít v létě?

Co můžete v létě sklízet

Ať už je to vaše úplně první sklizeň nebo jste zkusili zasadit a vypěstovat něco nového, méně tradičního, od čeho nevíte co na první dobrou čekat. Každé zasazené semínko, každá minuta strávená péčí o vaši krásnou zahradu, pravidelné zalévání, hnojení, odplevelování nebo kopání zahrady je součást krásné, někdy dlouhé, jindy kratší cesty ke sklizni. K vrcholu, na který se všichni tak dlouho těšíme a kvůli kterému jsme celý tento proces ochotní absolvovat. Veškeré úsilí, které věnujeme do pěstování a do naší zahrady se najednou zhmotní ve sklizeň. Jak z takové sklizně ale vytěžit maximum, aby se skutečně každá minuta vaší tvrdé práce pořádně odrazila na výsledku? Pokud mezi vaše otázky patří, co můžete sklízet v létě a jak nejlépe sklidit vaši úrodu, jste tu správně! V dnešním článku vám ukážeme hned několik tipů pro správnou sklizeň, abyste si vaší zeleniny a ovoce užili co nejvíce.

 

Vytěžte z vaší sklizně maximum


Léto je nejideálnější a nejčastější dobou sklizně. Od prvního sklizeného hrášku, přes lahodné listy salátu, na které se můžeme těšit už na začátku letní sezóny až po samotný pozdní sběr dýní, které přetrvávají až do podzimu. Letní sklizeň zeleniny během sezóny vám navíc nabídne tu nejčerstvější nabídku rajčat, okurek, paprik, raných brambor a další výborné zeleniny do vašich pokrmů, které najednou získají zcela jinou chuť, než jste zvyklí ze supermarketu. V mnoha případech nejde ale pouze o sklizeň, ale také o samotné uchování a skladování vaší poctivě vypěstované nadílky.

Tipy pro co nejlepší sklizeň:
Vyberte ten správný čas ke sběru!

U některých druhů zeleniny a ovoce tento čas nastává v moment, kdy druh dosáhne maximální zralosti. Jiné druhy naopak můžete začít sbírat dříve, postupně. Tyto druhy budou nadále pomalu dozrávat a můžete je tak sklízet i po dobu několika týdnů.

 

Sklízejte pravidelně

Mnoho druhů zeleniny, jako například fazole, doslova přestane produkovat a rodit nové plodiny v moment, kdy dozraje, Proto je důležité sklízet jednotlivé druhy pravidelně, abyste vytěžili z vaší sklizně maximum.

 

Sklízejte v ranních hodinách

Využijte příjemnějších, ranních teplot nejen pro vaše pohodlí, ale také pro větší komfort vašich plodin. Během ranních hodin jsou mnohem lépe hydratovány a tedy plné svěžesti. Jakmile začne sluníčko během dne stoupat výš, podepíše se to i na šťavnatosti vašich plodin.

 

Vyberte přednostně zeleninu pro pozdější zpracování

Pracujte efektivně nejen se zeleninou, ale také s vaším časem. Jakmile budete vědět, že máte volné odpoledne nebo víkend, dejte se do zavařování. Mezi oblíbenou klasiku patří zavařování okurek, příprava meruňkových, broskvových nebo jahodových kompotů. V jahodové sezóně také většinu dětí potěší lahodná jahodová dřeň nebo domácí zmrzlina. Využijte nejčerstvější ovoce a udělejte z něho ty nejlahodnější dezerty. Ať už jsou to studené dřeně, nepečené ovocné dorty nebo poctivé koláče, s ovocem ze zahrady chutná všechno lépe. Pokud se rozhodnete některou ze zeleniny zavařit, postupujte přesně podle předepsaných postupů, abyste zachovali nejen tu nejlahodnější chuť, ale také veškeré vitamíny a minerály, které jsou u zeleniny i ovoce velmi podstatnou složkou.

 

Řezat, netrhat!

U některých druhů zeleniny je vždy lepší sáhnout po noži, než se trápit se složitým trháním. Při trhání hrozí mnohem vyšší šance, že dojde k poškození rostliny a otlačení ovoce či zeleniny.

 

Starý dobrý košík

K přepravě zeleniny použijte košík, nebo bedýnku, abyste zabránili k otlačení nebo dalšímu poškození plodin. Rozhodně se vyvarujte igelitkám a mikrotenovým sáčkům, ve kterém by naopak čerstvě natrhané plodiny trpěly. V tomto prostředí urychlíte vadnutí, tonutí a poskytnete ideální podmínky pro vznik plísně.

 

Pravidelné zalévání

Pravidelná zálivka je rozhodně něco, bez čeho se v letních měsících neobejdete pokud si přejete sklízet šťavnaté a zdravé plodiny. Léto je v našich končinách obdobím největšího sucha, proto je skutečně důležité myslet na pravidelnou zálivku, jinak budou vaše rostliny a plodiny povadlé a bez života.

 

Co sklízet v létě?


Letní sezóna toho nabízí skutečně hodně a záleží tedy jenom na vás a na vašich chuťových preferencích, co si přejete zasadit. Přinášíme seznam nejoblíbenějších plodin, jejichž sklizeň si můžete užívat během letních měsíců.

 

Mrkev: Mrkev začněte sklízet až v moment, kdy je dostatečně velká, aby jste ji mohli použít do polévek, salátů nebo na výborné mrkvové pyré. Ideální velikost je ani ne malá, ale ani ne přerostlá, která by mohla chutnat více dřevinatě. Naopak střední velikost vám zajistí sladkou a vyváženou chuť.

Okurek: Okurky, stejně jako rajčata sklízejte v moment, kdy plodiny dorostou plné velikosti. Někdo má rád mini okurky, které můžete sklízet dříve. Ovšem hlídejte velikost okurků velmi pozorně, jakmile přerostou běžnou velikost, ztrácí na chuti a naopak nabírají na semínkách. Některé druhy mohou i hořknout.

Lilek: Lilek sklízejte ve chvíli, jakmile dosáhne hladké, zářivé kůže a dostatečné velikosti.

Melouny: Zralost melounu nejlépe posoudíte jednoduchým poklepáním na meloun. Můžete take pozorovat barevné změny na pruhu. Týden předtím, než se rozhodnete melouny sklízet, omezte zalévání

Cibule: V případě, že cibuli potřebujete přidat do polévky, pomazánky nebo ji zkrátka rychle spotřebovat, můžete sklízet i cibule se zelenými stonky. Pokud ovšem plánujete sklízet cibule na pozdější úchování, sklízejte až v dobu, jakmile stonky zežloutnou a začnou pomalu opadat.

Papriky: Papriky sklízejte v moment, jakmile plně dozrají a dorostou do potřebného tvaru. Čím déle necháte zelené papriky uzrát, tím více sladší budou.

Brambory: Letní nové brambory jsou výbornou volbou k lehčím jídlům, do salátů, ale také jako příloha. Nové brambory můžete sklízet i ve chvíli, dokud ještě nedorostly finální velikosti. Ovšem u kopání buďte velmi opatrní, ať nenarušíte prostředí pro zbytek brambor, které jsou určeny na skladování. Tyto brambory sklízejte ve chvíli, kdy rostliny začnou odumírat.

Rajčata: Sklizeň rajčat nechejte až na chvíli, kdy budou mít plody sytě červenou barvu a budou plně vyzrálé. Pokud byste rajčata sklízeli dříve než je třeba, nedosáhnete maximální chutě a tedy ani požitku. Pro dosažení co nejplnějších chutí skladujte rajčata v pokojové teplotě.

 

Ať už se rozhodnete pěstovat cokoliv, nejdůležitější vždy bude, aby vám to přinášelo radost, potěšení a nadále to bylo vaše hobby a koníček, u kterého se cítíte skvěle a jako bonus navíc sklidíte lahodnou zeleninu a ovoce.

tyto květiny doručíme do 90 minut kamkoliv v ČR a SR

KVĚTINOVÝ KOŠ KARMELITA

KVĚTINOVÝ KOŠ KARMELITA

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ PINK

KVĚTINOVÝ KOŠ PINK

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA

KVĚTINOVÝ KOŠ CAMILA

KVĚTINOVÝ KOŠ CAMILA

KVĚTINOVÝ KOŠ SLUNEČNIC

KVĚTINOVÝ KOŠ SLUNEČNIC
Neprodejné

KVĚTINOVÝ KOŠ BIBIANA

KVĚTINOVÝ KOŠ BIBIANA

KVĚTINOVÝ KOŠ CORAL

KVĚTINOVÝ KOŠ CORAL

KVĚTINOVÝ KOŠ VIVIEN

KVĚTINOVÝ KOŠ VIVIEN

KVĚTINOVÝ KOŠ BONITA

KVĚTINOVÝ KOŠ BONITA

KVĚTINOVÝ KOŠ KASTY

KVĚTINOVÝ KOŠ KASTY
Neprodejné

KVĚTINOVÝ KOŠ DARCIA

KVĚTINOVÝ KOŠ DARCIA

KVĚTINOVÝ KOŠ CELESTINA

KVĚTINOVÝ KOŠ CELESTINA

KVĚTINOVÝ KOŠ CRAZY

KVĚTINOVÝ KOŠ CRAZY

KVĚTINOVÝ KOŠ SANNY

KVĚTINOVÝ KOŠ SANNY

KVĚTINOVÝ KOŠ Z EUSTOMY A FRÉZIÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ Z EUSTOMY A FRÉZIÍ

DOROTHY

DOROTHY

Mohlo by vás také zajímat

Popisek stránky a produktu

Osm nejdražších květin na planetě

Osm nejdražších květin na planetě

Něco o nejdražších květinách světa

Obdarovat sebe nebo své blízké krásnou kyticí květin je jedna věc, ale utratit tisíce za jediný stonek je věc druhá, pro většinu smrtelníků zcela nepředstavitelná. Ačkoliv jsou kytice nádherným dárkem, který již po dlouhá staletí kouzlí úsměvy na tváři i u nich existuje určitá hranice, kterou jsme či nejsme většinou ochotni zaplatit. Ačkoliv se to různí a na každou konkrétní situaci je třeba nahlížet trochu jinak, existují skutečné extrémy, které dokonce trhají rekordy. Pojďte se společně v dnešním článku podívat s úctou na nejdražší květiny světa, včetně jedné tak výjimečné, které ve skutečnosti nikdy nebyla přidělena cenovka.

Číst celé
Šest praktických tipů pro aranžování květin

Šest praktických tipů pro aranžování květin

 Jak nejlépe naaranžovat květiny

Vždycky jste snili o dokonalé kytici, kterou si dokážete naaranžovat sami doma? My vám ten váš sen splníme! V dnešním článku přicházíme s tipy na aranžování květin od uznávaných a zkušených květinových stylistů, díky kterým oživíte každé vlastní mistrovské dílo.

Pokud jste si udělali radost čerstvě řezanými květinami nebo se vám po oslavě sešlo dokonce hned několik, je na čase si jich užít co nejvíce! A samozřejmě každý chce, aby tyto kytice vypadaly co nejlépe. Od okamžiku, kdy květiny vyjmete z obalu, může začít velká stylingová párty! Každá kytice si zaslouží zazářit a proto se v dnešním článku můžete těšit na cenné informace s tipy, jak na aranžování květin, které se hodí k různorodým designům. A to vše bude jen ve vašich rukou. Aby každá kytice vynikla co nejvíce, podělí se naši květinoví stylisté o několik dalších tipů právě pro vás.

Číst celé
Podzimní a zimní svatební květiny

Podzimní a zimní svatební květiny

Svatební květiny na podzim a zimu

 

Výběr zimních svatebních květin a svatebních dekorací patří mezi tu zábavnější součást při plánování svatby. Od hlavních dekorací, květinových oblouků, svatebních kytic, květin pro družičky až po květiny na výzdobu oltáře. U všeho zmíněného je třeba zvážit mnoho aspektů.

Pokud se designu nevěnujete pracovně, ani to pro vás není koníček, je vhodné se poradit s profesionálem, aby vaše svatební dekorace neskončily fiaskem. Mnohým floristům stačí říct pouze pár základních informací o stylu vaší svatby a jsou schopní vám sestavit celou výzdobu doslova na míru. Nejlepší floristé se řídí zásadou "žádné dvě svatby nejsou stejné", každá svatba je plná nových nápadů a inspirace. V dnešním článku  jsme pro vás připravili několik klíčových věcí formou Q&A, které je dobré zvážit při výběru podzimních nebo zimních svatebních květin.

Číst celé