We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Proč každá květina voní jinak?

Vše o vůních květin

Jaká je vaše oblíbená vůně čerstvých květin? Je to sladká a omamná vůně růží, které vás dostanou svou nezaměnitelnou, jedinečnou sladkou vůní, nebo naopak preferujete výraznější a orientálnější vůni lilií? Či svěží a nezaměnitelné vůně letních květin, které každou místnost naplní tím nejpřírodnějším deodorantem. Ovšem čím to, že karafiáty, růže, tulipány nebo lilie mají tak odlišné, a přitom kouzelné vůně? Věda, která stojí za vůněmi květin zahrnuje přirozenou evoluci, která ovlivňuje nejen opylování. Rozdíly v květinových vůních jsou přirozenou součástí květin a my se v dnešním článku podíváme na tuto zajímavost opravdu z blízka. Tak pojďme společně odhalit záhadu, která stojí za různorodostí květinových vůní.

 

 

Opylovači jsou základ

Bez opylovačů bychom velmi rychle přišli o všechny rostliny, jelikož právě díky nim jsou rostliny schopny růst a rozmnožovat se. Možná vám při slově opylovač vyskočí v hlavě automaticky čmelák nebo vosa, ovšem i jiný hmyz je schopen opylení. Patří mezi ně například drobný hmyz, netopýři, kolibříci a samozřejmě také vítr. Opylovači tak umožňují přenášet pyl z rostliny na rostlinu a umožňují jim množit se a šířit se dál. Ovšem aby květiny přilákaly tyto opylovače, musí pro ně být určitým způsobem přitažlivé a lákavé, aby si opylovači vybrali právě je.

 

Vtahování dovnitř

Podobně jako báječná květinová vůně dokáže přitáhnout každého z nás, stejně tak dokáže přitáhnout a zapůsobit na opylovače. Zajímavostí je, že různé opylovače přitahují také různé vůně. Například druhy květin, které jsou nejčastěji opylovány včelami mají obvykle sladší vůně. Květy, které jsou naopak opylovány nejčastěji brouky a drobným hmyzem obsahují aroma, které má ovocnou až kořeněnou vůni. Květinová vůně je tvořena jedinečným mixem jednotlivých sloučenin, které každá květina vypouští do ovzduší, čímž přitahuje jednotlivé opylovače. Snad ale tím nejzajímavějším zjištěním je, že žádná z těchto vůní nevoní nikdy stejně. Naše lidské nosy na přičichnutí nejsou schopné ucítit tako drobný rozdíl, jako je odlišná vůně pro každý jeden květ, opylovači však ano. Tato velice vzácná schopnost tak dokáže zabránit přílišnému opylení rostlin. Bylo by nefér, pokud by jedna z vůní lákala většinu opylovačů, kdežto druhou by klidně přelétli. Opylovači navíc sledují konkrétní vůně podle přesného umístění pylu na každé květině, aby mohli nejen dělat svou práci, ale navíc také pomáhat květinám pokračovat v jejich produkci. Vůně květiny pro ně tak působí jako jasný signál, že je rostlina připravena na přenos pylu a je tak schopna udržovat celý životní cyklus v hladkém chodu.

 

Konkrétní vůně, které jsou spojeny s jednotlivými druhy květin se v průběhu času vyvinuly spolu se zvířaty a hmyzem, který je opylovává. To pomohlo k nárůstu a vzniku nových druhů, které nyní známe a hojně si z jejich nabídky užíváme. Díky tomuto kouzelnému procesu máme možnost si užívat krásu květin už po dlouhá staletí, proto jsou pro nás opylovači tolik důležití a musíme si je hýčkat a zajistit jim jejich přirozené prostředí co nejpříjemnější a nejvhodnější. Příště až kolem vás proletí včela nebo čmelák, nepanikařte ale usmějte se a vzpomeňte si jak důležitá jejich práce ve skutečnosti je.

 

Pokud vás čtení o čerstvých květinách zaujalo natolik, že jste sami zatoužili po tom, si nějakou udělat radost. Není lepší chvíle, než si ji objednat ihned! Prozkoumejte náš web Flora online, na kterém najdete spoustu květinové inspirace a věříme, že si z naší květinové nabídky vybere skutečně každý. Tak na co ještě čekáte?

From our offer

SCALA

SCALA

AISHA

AISHA

AMY

AMY

AUGUSTINA

AUGUSTINA

BELISE

BELISE

BIBIANA

BIBIANA

CATHARINA

CATHARINA

CINDY

CINDY

CLEMENTINE

CLEMENTINE

DARCIA

DARCIA

DURIANA

DURIANA

ELEN

ELEN

ELIEN

ELIEN

ELISABETH

ELISABETH

VIOLETAS

VIOLETAS

SOFIE

SOFIE

LINDA

LINDA

AMORA

AMORA

PIPA

PIPA

KVĚTINOVÝ KOŠ LILI

KVĚTINOVÝ KOŠ LILI

BONITA

BONITA

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ SOFIE

KVĚTINOVÝ KOŠ SOFIE

SMUTEČNÍ KYTICE 7

SMUTEČNÍ KYTICE 7

LUDMILA

LUDMILA

OTILIE

OTILIE

MICHEL

MICHEL

LILIEN

LILIEN

ANEŽKA

ANEŽKA

ESTER

ESTER

KVĚTINOVÝ KOŠ MIX

KVĚTINOVÝ KOŠ MIX

AMY SET 1

AMY SET 1

BONITA SET 1

BONITA SET 1

BONITA SET 5

BONITA SET 5

ROOSY

ROOSY

CORAL

CORAL

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

When to donate the roses

When to donate the roses

Even the only rose will please! When to donate it?

Every man has at least one woman in his life, who is constantly expressing his thanks for what he has done for him. But it does not have to be expensive gifts that the woman does not want. The greatest joy will do little. So help her in the house or just buy a flower. However, you do not have to think about buying an expensive puget of flowers. Just buy a cute rose. It will always make you the most joyous and perfectly joyous every day, even if it was to be the worst day in a woman's life.

read the whole
When to give a woman a flower

When to give a woman a flower

Events that do not forget to give the woman a flower

A woman is a fine creature that must be pampered. If you care about her and take care of her, she is happy and does not make you a hell of life. According to the woman she is also a real successful man. It is said that according to the smile of a woman a successful man is known, so the gentlemen should always take care that on their partner's lips there is always a smile symbolizing the fact that they are loved.

read the whole
Bouquet of roses

Bouquet of roses

Delivery bouquet of roses

To give a bouquet to his wife, girlfriend or lover or business partners? Delivery bouquet of roses at home or at work is a common by many florists. Bouquets can deliver precisely the appointed time 7 days a week. Delivery is totally anonymous on the card is given only text that you request.

read the whole