We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Orientpety, exotické lilie pro vaši zahradu

Jak na pěstování lilií orientpetů

Exotické, voňavé a mimořádně houževnaté - přesně takhle by se daly popsat tyto hybridy, které kombinují nejlepší vlastnosti všech orientálních lilií. Lilie jsou oblíbené pro každou letní zahradu. Výsadba několika cibulovin může vaší zahradě přidat velmi nenáročně spoustu barev a elegantních květů. Vypadají dobře nejen na záhonech, ale také ve váze u vás doma! Orientální a trubkovité lilie jsou da populární typy hybridních lilií. Lilie Orientpety vznikly zkřížením orientálních a trumpetových druhů, od kterých si přebraly ty nejlepší vlastnosti. Tyto hybridy dokážou narůst až do výšky 2,5 metru, většinou však dorůstají výšek kolem 1,5 metru! Jejich velké dominantní a exotické květy jsou lákadlem nejen pro opylovače, ale také pro nás lidi. Jejich květy jsou nejčastěji turbankovité, ploché nebo polotrubkovité a ve srovnání s ostatními druhy lilií jsou skutečně odolné! V dnešním článku vám představíme návod, jak si vy sami můžete vypěstovat vlastní lilie a udržet je na vaší zahradě co nejdéle a co nejšťastnější.

 

Jak si vypěstovat na zahradě vlastní lilie

Stejně jako u většiny lilií, i u orientálních druhů začíná výsadba na podzim. Pozdější podzimní měsíce jsou dokonce nejvhodnější variantou. Pokud jste to z jakéhokoliv důvodu na podzim nestihli, nevadí, stále můžete první cibulky lilií vložit do půdy na jaře, jakmile ze země sleze poslední známka sněhu. Vyberte pro lilie místo na plném slunci, kde svítí nejméně 6 hodin denně, dobře odvodněnou půdu. Cibulky umístěte do díry, která je dvojnásobkem jejich výšky a následně cibule zakryjte zeminou a silně zatlačte, ať odstraníte vzduchové kapsy. Poté už zbývá jen dobře zalít a těšit se, až první lilie začnou vykukovat na svět.

 

Druh orientpet, jak je pěstovat?

Lilie Orientpety mají docela tvrdou povahu a jsou tedy odolnější vůči teplu, než orientální, nebo trumpetové lilie a jejich robustní stonky pouze stěží něco překvapí. Jakmile jsou zasazeny do země, dokážou tolerovat sucho i lijáky, pokud mají zajištěnou půdu s dobrým odvodem vody. Díky tomu se nestane, že by vám zůstaly smutně sedět ve vodě. Nejlépe vám však budou růst, pokud budou dostávat pravidelnou zálivku, zejména na jaře, před rozkvětem. Proto je dobré jim občas dát trochu vody navíc, pokud vaši oblast sužují sucha.

 

V průběhu poloviny jara a na začátku léta dopřejte liliím trochu hnojiva s nízkým obsahem dusíku. To vám pomůže podpořit silný a pevný růst a zároveň podporuje růst kvalitních květů. V závislosti na konkrétní odrůdě Orienpety začínají kvést obvykle od poloviny léta, kdy vydrží produkovat nádherné květy až po dobu 6-8 týdnů. Jakmile začnou květy vašich lilií na podzim žloutnout, odřízněte stonky těsně nad úrovní země. Pahýlky, které vám připomínají stav lilií tak, jak jste je na jaře zasadili, dorostou opět do požadované výšky a budou vás těšit svými krásnými květy. Pokud žijete v chladnějším prostředí, počkejte až na období, kdy tuhé mrazy pominou a stonky mulčujte podzimními spadanými listy. Na jaře mulč jemně odkryjte.

Orientpets je také dobré každých čtyři až pět let přestěhovat. Na začátku podzimu můžete tak různě šachovat s cibulkama nebo je například věnovat přátelům.

 

Hlavními škůdci pro Orienpets jsou zejména hraboši, kteří mohou skutečně vážně ohrozit vaše lilie. U hrabošů můžete cibule chránit pomocí plastových květináčů s vyříznutým dnem. Poté stačí zakopat květináč až po jeho okraj a snadná, ale účinná ochrana je na světě!

Co sázet s liliemi Orienpet


Zahrada plná lilií vypadá skutečně velkolepě, ovšem rozhodně se nemusíte bát přidat něco navíc, co vaši zahradu plnou lilií dokáže ještě o to více oživit.

 

Montbrécie

Se šavlovitými listy a barevnými květy bude montbrécie nápadně kontrastovat s dalšími druhy Orientpetů. Montbrécie potřebuje plné slunce a dobře odvodněnou půdu stejně jako většina lilií. Montbrécie jsou navíc atraktivním stanovištěm pro motýli, pokud si je tedy přejete přilákat na vaši zahradu, montbrécie bude skutečně dobrá volba.

 

Lilie Satisfaction

Pokud hledáte netradiční barvu, lososová možná dokáže dostatečně uspokojit vaše požadavky. Lilie satisfaction mají velké lososové květy s vnitřní žlutou hvězdou a nepatrnými středovými linkami. Tyto lilie dorůstají nejčastěji výšky kolem jednoho metru, v dalších letech mohou být i vyšší. Nicméně si můžete být rozhodně jistí, že jejich lososová barva bude na vaší zahradě nepřehlédnutelná.

 

Šeřík obecný

Šeříky jsou ideální květinou, nebo spíše keřem pro vaši zahradu. Nejen že přinesou nádhernou, netradiční fialkovou barvu, navíc také provoní vaši zahradu jedinečnou a nezaměnitelnou vůní. Jejich tmavě zelené listy navíc dokážou vytvořit nádherné pozadí pro lilie, které díky nic ještě o to více vyniknout!

 

Šalvěj

Kratší a menší odrůdy šalvěje mohou být skvělou volbou pro vaši zahradu. Dokážou doladit každou zahradu, zejména pokud je umístíte přímo dopředu, ať se vyjímají. Nejvíce se šalvějím bude dařit na plném, nebo částečném slunci a dobře odvodněné půdě.

 

Tak co? Zařadíte netradiční lilie do vaší zahrady a přinesete si tak trochu orientálního nádechu k vám na zahradu? Nebojte se experimentovat s jednotlivými druhy, barvami nebo stukturami. U květin se kreativitě meze opravdu nekladou. Pohrejte si s různými výškami a variacemi krásných exotických lilií a vytvořte si s jejich pomocí malou exotickou oázu přímo u vás na zahradě.

From our offer

SCALA

SCALA

AISHA

AISHA

AMY

AMY

AUGUSTINA

AUGUSTINA

BELISE

BELISE

BIBIANA

BIBIANA

CATHARINA

CATHARINA

CINDY

CINDY

CLEMENTINE

CLEMENTINE

DARCIA

DARCIA

DURIANA

DURIANA

ELEN

ELEN

ELIEN

ELIEN

ELISABETH

ELISABETH

VIOLETAS

VIOLETAS

SOFIE

SOFIE

LINDA

LINDA

AMORA

AMORA

PIPA

PIPA

KVĚTINOVÝ KOŠ LILI

KVĚTINOVÝ KOŠ LILI

BONITA

BONITA

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ SOFIE

KVĚTINOVÝ KOŠ SOFIE

SMUTEČNÍ KYTICE 7

SMUTEČNÍ KYTICE 7

LUDMILA

LUDMILA

OTILIE

OTILIE

MICHEL

MICHEL

LILIEN

LILIEN

ANEŽKA

ANEŽKA

ESTER

ESTER

KVĚTINOVÝ KOŠ MIX

KVĚTINOVÝ KOŠ MIX

AMY SET 1

AMY SET 1

BONITA SET 1

BONITA SET 1

BONITA SET 5

BONITA SET 5

ROOSY

ROOSY

CORAL

CORAL

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

When to donate the roses

When to donate the roses

Even the only rose will please! When to donate it?

Every man has at least one woman in his life, who is constantly expressing his thanks for what he has done for him. But it does not have to be expensive gifts that the woman does not want. The greatest joy will do little. So help her in the house or just buy a flower. However, you do not have to think about buying an expensive puget of flowers. Just buy a cute rose. It will always make you the most joyous and perfectly joyous every day, even if it was to be the worst day in a woman's life.

read the whole
When to give a woman a flower

When to give a woman a flower

Events that do not forget to give the woman a flower

A woman is a fine creature that must be pampered. If you care about her and take care of her, she is happy and does not make you a hell of life. According to the woman she is also a real successful man. It is said that according to the smile of a woman a successful man is known, so the gentlemen should always take care that on their partner's lips there is always a smile symbolizing the fact that they are loved.

read the whole
Bouquet of roses

Bouquet of roses

Delivery bouquet of roses

To give a bouquet to his wife, girlfriend or lover or business partners? Delivery bouquet of roses at home or at work is a common by many florists. Bouquets can deliver precisely the appointed time 7 days a week. Delivery is totally anonymous on the card is given only text that you request.

read the whole