We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Narozeninové květy pro měsíc srpen: Mečíky a vlčí mák

Srpnové narozeninové květiny

Srpen značí jediné, léto je v plném proudu! Louky už dlouho hrají barvami a my máme šanci užívat si květinové krásy, kterou nám letní měsíce přináší. Srpen, stejně jako každý měsíc má své rodné květy, a to hned dva! Květiny pro srpnové oslavence zastupují okázalé mečíky a nápadně červené vlčí máky, které oba kvetou během měsíce srpna. My se v dnešním článku podíváme trochu více zblízka na jejich symboliku a propojení právě s měsícem srpnem.

 

Mečíky


Krátká historie mečíků

Mečík je považován za primární narozeninovou květinu pro měsíc srpen. Jeho doba květu je zhruba od poloviny léta, až to pozdního podzimu. Mečíky pochází svým původem z tropické Afriky a oblastí kolem Středomoří a Blízkého východu. Do Evropy byly mečíky s největší pravděpodobností poprvé přivezeny na počátku 18. století, ale až kolem 20. let 20. století se o ně začali zahradníci více zajímat a začali pěstovat mečíky ve větší míře. V této době začaly vznikat také první hybridní odrůdy, které se staly velmi oblíbenými do zahrad a také velmi atraktivními květy pro floristy, jako řezané květiny. Kolem roku 1837 byly v Belgii vyvinuty nové odstíny mečíků v zelené, hnědé a fialové barvě květů. Následně v roce 1870 francouzi poprvé představili nově objevený druh, který na sobě měl nádherné tmavě fialové pruhy. Největší mečíkový boom však přišel v 19. století, kdy zejména němci, ale i další evropští šlechtitelé rostlin pojmenovali více než 2000 odrůd mečíků, které se postupem let staly velmi oblíbenými a populárními.

 

Divoké odrůdy mečíků jsou ve skutečnosti v porovnání s mečíky, jaké známe z našich zahrad, ve skutečnosti docela malé. V podobě jaké je známe dnes, tedy velké, majestátní květy s okázalými hroty v různých barevných kombinacích, se v tomto případě jedná až o kultivované odrůdy. Nejběžnější barvy mečíků se pohybují na barevné škále od růžové, červené světle fialové až po tmavě vínové odstíny. Velmi oblíbené jsou také žíhané květy, které hrají více barvami a mají na sobě zajímavé ornamenty v podobě proužků. Význam květiny se jak už jistě tušíte mění společně s barvou květů. Díky intenzivnímu pěstování naleznete mečíky v různých barevných kombinacích, my jsme pro vás sestavili seznam nejběžnějších barev a jejich významů.

 

Symbolika mečíků podle jednotlivých barev

Červené mečíky: Stejně jako většina červených květů, i červený mečík symbolizuje především romantiku, vášeň a lásku. Pokud chcete na Valentýna změnu a růže vás už trochu omrzely, červené mečíky budou vhodnou volbou.

Růžové mečíky:  Podobně jako červené květy i růžové jsou spojeny s romantikou a láskou. Ale trochu méně vášnivěji a jemněji. Růžový mečík můžete věnovat komukoliv, koho máte rádi nejen jako svého životního partnera, ale také mamince, nebo kamarádovi.

Žluté mečíky: Pravděpodobně už tušíte, že žlutá barva je symbolem přátelství. Žluté mečíky symbolizují radost, pozitivní energii a jsou skvělou volbou jako narozeninový dárek pro vaši kamarádku či kamaráda.

Fialové mečíky: Fialová je barvou štěstí a krásy. Pokud váš kolega v práci je srpnovým oslavencem, fialový mečík bude skvělou volbou jak ho potěšit!

Bílé mečíky: Bílé mečíky se běžně používají do svatebních kytic nebo aranžmá a symbolizující čistotu a nevinnost. Rovněž znamenají hlubokou úctu a mohou být věnovány komukoliv, koho si vážíte a obdivujete.

 

Obecná symbolika mečíků

Jazyk květin, který měl velký význam zejména během viktoriánské doby tvrdí, že mečíky nesou význam upřímnosti, síly a charakteru. Latinský původ slova Gladiolus znamená v překladu “malý meč”, který odkazuje zejména na špičaté listy, které se až nápadně podobají meči. Květina je navíc také symbolem pro uzdravení a již v historii se její květy používaly k různým druhům léčby. Se srpnovým květem jsou navíc spojeny i následující osobnostní rysy mezi které patří jedinečnost, integrita, síla a inteligence.

 

Vlčí mák


Krátká historie vlčích máků

Druhým narozeninovým květem pro měsíc srpen je vlčí mák. Vlčí mák se ve skutečnosti vyskytuje v mnoha barvách i přesto, že většina z nás ho zná především v jeho ikonické červené. Původ vlčího máku bychom hledali v Asii a Evropě. Červený mák se stal symbolickým pro památku padlých vojáků a v Evropě a Severní Americe se stal tradiční pamětní květinou, zejména jako vazba za uznání padlých vojáků během první a druhé světové války. Pro jiné je vlčí mák tradičním letním symbolem, protože pohled na zářivě červené makové pole je skutečně uklidňující a naplňující.

 

Vlčí mák se používá zejména pro výrobu morfinu, kodeinu, opia a dalších léků. Hraje tedy zásadní roli ve vývoji moderní medicíny. Poptávka po benefitech této rostliny je tedy i významnou politickou otázkou a bohužel se tak stala i důsledkem mnoha politických střetů a ozbrojených konfliktů. Ostatní druhy máku se používají k výrobě čaje a k produkci semínek na olej, který se hojně využívá nejen v kuchyni, ale také v kosmetice. Některé druhy navíc dokážou růst v náročných podmínkách, což z nich dělá výhodnou rostlinu.

 

Symbolika vlčího máku

Mák je jednou z nejpoužívanějších symbolických květin po celém světě. Starověké řecké, egyptské a římské společnosti užívaly vlčí mák ke spánku díky jeho sedativním účinkům. Zejména Řekové si vlčí mák spojovali se spánkem, díky bohu spánku Morfeovi. Viktoriánci dali navíc květině různé významy, které byly založeny na barevném základě. Nejčastější symboly jsou spojeny se spánkem, zapomněním a velkou představivostí. V Číně a Japonsku má naopak vlčí mák symbolizovat hlubokou a vášnivou lásku mezi dvěma lidmi, ale pozor, pouze květy v červené barvě. Naopak bílé vlčí máky jsou spojovány se smrtí. Jiné barvy představují ve východních kulturách úspěch a krásu. Každá kultura si tak význam vlčího máku vykládá po svém, pro většinu je však symbolem klidného spánku a zotavení, vzpomínky na padlé z válek, posmrtný mír a víru ve věčný život.

 

Ať už se rozhodnete věnovat smysluplný vlčí mák, nebo majestátní kytici složenou ze symbolických mečíků, můžete si být jistí, že s žádnou z těchto květin nešlápnete vedle, Jejich výrazná symbolika promítající se do jednotlivých lidských osobností hraje významnou roli v případě narozeninových květin dle měsíců. Překvapte srpnové oslavence symbolickou kyticí, která je úzce spjata s jejich znamením.

From our offer

SCALA

SCALA

ALICE

ALICE

APOLENA

APOLENA

AUGUSTINA

AUGUSTINA

APOLENA SET 2

APOLENA SET 2
Not for sale

BIANKA

BIANKA

BIBIANA

BIBIANA

CARMEN

CARMEN

CATHARINA

CATHARINA

CELESTINA

CELESTINA
OUR TIP

CINDY

CINDY

CLEMENTINE

CLEMENTINE

CLEOPATRA

CLEOPATRA

DARCIA

DARCIA

DESIRE

DESIRE

DIANA

DIANA

DORA

DORA

DURIANA

DURIANA

ELEN

ELEN

VIVIENA

VIVIENA

TAMARA

TAMARA

SPRING

SPRING
Not for sale

SOFIE

SOFIE

LUISA

LUISA

LINDA

LINDA

AMORA

AMORA

FILOMENA

FILOMENA

CHRYZANTHEMY

CHRYZANTHEMY

GEORGINA

GEORGINA

KARIN

KARIN

JULIANA

JULIANA

PIPA

PIPA

KVĚTINOVÝ KOŠ LILI

KVĚTINOVÝ KOŠ LILI

BONITA

BONITA

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

When to donate the roses

When to donate the roses

Even the only rose will please! When to donate it?

Every man has at least one woman in his life, who is constantly expressing his thanks for what he has done for him. But it does not have to be expensive gifts that the woman does not want. The greatest joy will do little. So help her in the house or just buy a flower. However, you do not have to think about buying an expensive puget of flowers. Just buy a cute rose. It will always make you the most joyous and perfectly joyous every day, even if it was to be the worst day in a woman's life.

read the whole
When to give a woman a flower

When to give a woman a flower

Events that do not forget to give the woman a flower

A woman is a fine creature that must be pampered. If you care about her and take care of her, she is happy and does not make you a hell of life. According to the woman she is also a real successful man. It is said that according to the smile of a woman a successful man is known, so the gentlemen should always take care that on their partner's lips there is always a smile symbolizing the fact that they are loved.

read the whole
Bouquet of roses

Bouquet of roses

Delivery bouquet of roses

To give a bouquet to his wife, girlfriend or lover or business partners? Delivery bouquet of roses at home or at work is a common by many florists. Bouquets can deliver precisely the appointed time 7 days a week. Delivery is totally anonymous on the card is given only text that you request.

read the whole