We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Jednotlivé barvy květin a jejich symbolika

Květinová symbolika, co jednotlivé barvy symbolizují?

Mají jednotlivé barvy květiny svůj význam? Určitě ano! Symbolika různých barev květů sahá až po staletí daleko a můžeme ji nalézt v různých kulturách po světě. To, co každá barva květu znamená závisí především na kultuře a regionu. V západní kultuře existují ale významy již s dlouholetou tradicí, které stále přetrvávají a předávají nám symbolické zprávy a významy. Pokud někomu plánujete věnovat kytici, je dobré mít tyto symbolické významy na paměti, vaše kytice může najednou získat úplně jiný rozměr. Pojďme v dnešním článku společně nahlédnout do květinové symboliky barev a prozradit si co jednotlivé barvy znamenají a co s nimi můžeme říct.

 

Proč mají jednotlivé barvy květin svůj význam?

Historie významu barvy květin není zcela jasná a nikdo přesně neví kde se začala používat a jaký byl její prvotní záměr. Význam květin má však dlouholetou tradici a tato symbolika se nachází již ve Shakespearovských spisech, egyptských textech, ale také v asijské mytologii a folklorních písních.

 

Co znamenají barvy jednotlivých květin?

Význam barev květin není jednotný a dokonale definován. Symbolika se vždy trochu liší v závislosti na osobě, náladě, nebo druhu květiny, kterou věnujeme. Pojďme se společně podívat na jednotlivé barvy.

 

Červená

Přestože jsou červené květiny nejčastěji spojovány s pocity lásky a vášně, mohou být také použity pro vyjádření úcty, touhy a odvahy. Nejoblíbenější květy v červené barvě jsou bez váhání růže. Jedná se o nejčastější květinu, pokud chcete někomu vyjádřit svou lásku. Ovšem neměli bychom zapomínat že růže přichází i v jiných barvách než je rudá červená. Naopak ostatní květiny můžeme najít také v červené a to ať už se jedná o tulipány, pelargonie nebo vlčí máky.

 

Žlutá

Žlutá barva je primárně spojována s šířením štěstí a radosti. Je však ideální barvou symbolizující přátelství. Díky své jasné a veselé barvě mohou být žluté květy skvělým dárkem pro zlepšení dne či pro zvýšení pozitivní energie v místnosti. Mezi nejoblíbenější žluté květy patří slunečnice, sedmikrásky, tulipány, lilie a samozřejmě také oblíbené růže.

 

Růžová

Růžová se podobně jako červená barva stala symbolem lásky. Ovšem nejen lásky! Růžová symbolizuje také štěstí, jemnost a hlavně ženskost, což může být skvělým důvodem darovat kytici růžových květin na den matek či 8. března na mezinárodní den žen! Růžovou barvu můžete najít nejen u růží, ale také u lilií, karafiátů, tulipánů nebo azalek.

 

Oranžová

Oranžová barva je plná života a odvahy. Oranžové květy symbolizují pocity nadšení a vzrušení. Proto jsou skvělou volbou například jako překvapení pro vaši přítelkyni, když to opravdu nečeká! Mezi nejoblíbenější květy v oranžové barvě patří například lilie, tulipány, léčivý měsíček či méně známé ostálky.

 

Bílá

Bílé květy se tradičně používají do svatebních kytic nebo jako symbol úcty při smutečních událostech. Nesou význam čistoty, nevinnosti a soucitu. Pokud chcete vsadit na bílou barvu, chybu rozhodně neuděláte s orchidejemi, sedmikráskami, karafiáty, tulipány a nebo také s samozřejmě s oblíbenými růžemi.

 

Modrá

Uklidňujících odstínů modré, je hned několik. Od krásné jemné modré v barvě nebe, až po výraznou a zajímavou královskou modř symbolizují především klid a mír. Modrá barva je známá pro šíření pocitů pohody a relaxace a dokáže nám pomoci uvolnit jakékoliv negativní myšlenky či stres. Pokud potřebujete zpomalit a zklidnit, rozhodně si do svého domova pořiďte modré květy. Mezi nejznámější patří hortenzie nebo chrpa.

 

Fialová

Fialové květy se běžně označují jako symbol úspěchu a královské hodnosti. Ve fialových květech se mohou objevit také pocity obdivu a tradice. Fialová je rozhodně jedna z méně tradičních barev, ovšem fialovou nosí nádherný a netradiční plamének neboli Clematis, jarní kosatce, oblíbené fialky, okrasný česnek, zvonice, ale také oblíbené tulipány.

 

Levandulová

Na první pohled může vypadat jako fialová, ovšem jejich význam se lehce liší. Levandulová barva je symbolem půvabu, elegance a mládí. Tuto barvu můžete najít nejen v samotné  levanduli, ale také v orchidejích, šeřících či petuniích.

 

Zelená

A nakonec nejpřírodnější barva, kterou není žádná jiná, než samotná zelená. Zelená barva bývá spojována se znovuzrozením a obnovou. Je symbolem dobrého zdraví, štěstí a mládí. Existuje hned několik zelených rostlin, které vám přinesou jenom samé pozitivní pocity, novou energii a čistou mysl. Ať už je to člunatec, orchidej nebo toulitka, s žádnou neuděláte chybu!

 

Při dalším darováním květiny už budete přesně zná symboliku barev jednotlivých druhů květin. Není nutné se striktně držet této symboliky, ovšem každá věnovaná květina může nést i hlubší význam, než jste si možná doposud mysleli.

From our offer

SCALA

SCALA

ALENKA

ALENKA

ALICE

ALICE

SVĚŽÍ KYTICE TULIPÁNŮ

SVĚŽÍ KYTICE TULIPÁNŮ
SPRING

ARIANA

ARIANA
Not for sale

AUGUSTINA

AUGUSTINA

BEATRIX

BEATRIX

BERENIKA

BERENIKA

BIBIANA

BIBIANA

CARMEN

CARMEN

CELESTINA

CELESTINA
OUR TIP

CLEMENTINE

CLEMENTINE

CLEOPATRA

CLEOPATRA

DESIRE

DESIRE

ELEN

ELEN

ELIEN

ELIEN

VIVIENA

VIVIENA

TAMARA

TAMARA

SOFIE

SOFIE

ČERVENÉ + RŮŽOVÉ RŮŽE Leticie

ČERVENÉ + RŮŽOVÉ RŮŽE Leticie
Here you can select your desired number of flowers. ? 0.00 $

MIX RŮŽÍ

MIX RŮŽÍ
Here you can select your desired number of flowers. ? 0.00 $

LUISA

LUISA

LINDA

LINDA

AMORA

AMORA

FILOMENA

FILOMENA

CHANEL

CHANEL

CHRYZANTHEMY

CHRYZANTHEMY

GEORGINA

GEORGINA

KARIN

KARIN

JULIANA

JULIANA

MIX GERBERY

MIX GERBERY

BONITA

BONITA

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA

JOLANDA

JOLANDA

LUDMILA

LUDMILA

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

When to donate the roses

When to donate the roses

Even the only rose will please! When to donate it?

Every man has at least one woman in his life, who is constantly expressing his thanks for what he has done for him. But it does not have to be expensive gifts that the woman does not want. The greatest joy will do little. So help her in the house or just buy a flower. However, you do not have to think about buying an expensive puget of flowers. Just buy a cute rose. It will always make you the most joyous and perfectly joyous every day, even if it was to be the worst day in a woman's life.

read the whole
When to give a woman a flower

When to give a woman a flower

Events that do not forget to give the woman a flower

A woman is a fine creature that must be pampered. If you care about her and take care of her, she is happy and does not make you a hell of life. According to the woman she is also a real successful man. It is said that according to the smile of a woman a successful man is known, so the gentlemen should always take care that on their partner's lips there is always a smile symbolizing the fact that they are loved.

read the whole
Bouquet of roses

Bouquet of roses

Delivery bouquet of roses

To give a bouquet to his wife, girlfriend or lover or business partners? Delivery bouquet of roses at home or at work is a common by many florists. Bouquets can deliver precisely the appointed time 7 days a week. Delivery is totally anonymous on the card is given only text that you request.

read the whole