We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Jak se stát ekologičtějším floristou

Jak na udržitelnost ve floristice

 

Pojmy jako udržitelnost, ekologie, šetrnost k přírodě a planetě se v poslední době začínají objevovat stále častěji. Tento trend se mimo módu a potraviny začíná promítat také do dalších sfér a jednou z nich je samozřejmě floristika, která má už tak k přírodě opravdu blízko, ovšem i přesto dokáže napáchat spoustu odpadu a produkovat velké množství plastu. Přitom existuje opravdu spousta možností, které jsou biologicky rozložitelné, kompostovatelné, recyklovatelné anebo vyrobené pod domácí střechou. Jaké jsou však rozdíly mezi jednotlivými cestami udržitelnosti a následného opakovaného využití a zpracování? A jaké změny to znamená pro tradiční chod květinářství? Všechny odpovědi naleznete v dnešním článku!

 

 

Možná by vás to ani nenapadlo, ale už samotné květiny za sebou nechávají opravdu velkou uhlíkovou stopu. Transport ze zahraničí, plastové obaly, které chrání květiny před poškozením, další doplňkové obaly, kryty, doplňky na jedno použití, které znamenají pro naši přírodu jedno jediné = stále více odpadu, který znečišťuje naši planetu. Jednoduché změny v nákupním chování mohou ale výrazně pozitivním způsobem ovlivnit to, jakou uhlíkovou stopu za sebou zanecháme.

 

Biologicky rozložitelné květinové doplňky

Biologicky rozložitelné znamená, že se bude konkrétní materiál nebo věc rozkládat mnohem rychleji, než pokud by byla věc vyrobena z plastu. Úplné rozložení plastu trvá až neuvěřitelných 80 až 500 let v závislosti na povaze plastu. To však nutně neznamená, že je to dobré pro naši planetu. Bioplast vyrobený například z kukuřice se rozloží na drobné kousky zhruba za 80 let, kdy se ale stále nerozloží úplně, ale pouze na drobné mikro kousky, což může mít stále negativní vliv pro oceán nebo divokou zvěř. Pokud tedy biologicky rozložitelný materiál nebude člověk správně recyklovat, může mít stále negativní vliv na naše životní prostředí.

 

Kompostovatelné květinové doplňky

Květinové doplňky, které mají označení jako kompostovatelné znamenají, že se dokážou velmi rychle, během několika měsíců, rozložit. Existují však dva typy kompostovatelných materiálů, průmyslový a domácí.

1)    Průmyslově kompostovatelný materiál se rozloží pouze v kompostárně při vysokých teplotách. Jednou z nevýhod je rozhodně ta, že mnoho oblastí stále nemá dostatečné množství kompostovacích zařízení. Proto se velmi často tyto materiály dostanou na skládku, kde se rozkládají přibližně stejnou dobu, jako biologicky rozložitelné materiály.

2)    Domácí kompostovatelný materiál se dokáže rozložit i v domácím kompostovacím koši, kde se za několik měsíců dokáže rozložit sám.

 

Poslední důležitou poučkou je rozhodně čtení štítků. Stejně jako proces ekologického označování, musí i obalové materiály projít složitými testy a procesem, aby mohly být označený jako kompostovatelné. Níže přikládáme několik příkladů věcí a materiálů, které mohou být kompostovány v domácím prostředí:

 

Nebělený pergamenový papír bez chloru pro balení kytic je opravdu skvělý vynález! Některé značky vyrábí dokonce voděodolný, proto pokud pro vaši kytičku použijete hydratační zábal, voda zůstane přesně tam kde má a nepronikne mimo papír.

Zábaly z včelího vosku pro uzavření hydratačního zábalu, abyste zabránili proniknutí vody na pergamenový papír. Včelí vosk se stává nadále oblíbenějším a využívanějším materiálem. Stále více na oblibě roste i v případě potravin, kde voskovaný papír dokáže dokonale nahradit tradiční papírové ubrousky.

Obyčejný špagát můžete nahradit špagátem z organické bavlny, aby vaše kytice držela hezky pohromadě a neztratila tvar.

Kartičky a štítky z recyklovaného papíru jsou už pouze třešničkou na dortu, která se ovšem také počítá. Každý drobný krok, který je o něco zelenější než běžné řešení naše příroda a planeta ocení.

Další dobrou věcí, na kterou myslet, pokud se snažíte být šetrnější k přírodě je rozhodně také myslet na to, od koho nakupujete a jak dlouhou cestu k vám všechny potřebné věci potřebují zdolat. Snažte se vyhledávat lokální prodejce. Nejen, že tím výrazně snížíte uhlíkovou stopu, navíc také podpoříte místní prodejce a místní ekonomiku.

 

Doufáme, že jste si dnešní článek užili a zkusíte alespoň některé ze zelenějších kroků zařadit do vašeho fungování. Rozhodně nemusíte najednou změnit všechny vaše pracovní rituály a a materiály, naopak, tím byste ve finále učinili více škody než užitku. Spotřebujte všechno, co máte a až poté nakupujte. Udržitelnější chování se nedá naučit ani aplikovat ze dne na den, chce to čas, a proto si ho dejte. Důležitá bude vaše cesta, ne konkrétní výsledek.

From our offer

SCALA

SCALA

AISHA

AISHA

AMY

AMY

AUGUSTINA

AUGUSTINA

BELISE

BELISE

BIBIANA

BIBIANA

CATHARINA

CATHARINA

CINDY

CINDY

CLEMENTINE

CLEMENTINE

DARCIA

DARCIA

DURIANA

DURIANA

ELEN

ELEN

ELIEN

ELIEN

ELISABETH

ELISABETH

VIOLETAS

VIOLETAS

SOFIE

SOFIE

LINDA

LINDA

AMORA

AMORA

PIPA

PIPA

KVĚTINOVÝ KOŠ LILI

KVĚTINOVÝ KOŠ LILI

BONITA

BONITA

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ SOFIE

KVĚTINOVÝ KOŠ SOFIE

SMUTEČNÍ KYTICE 7

SMUTEČNÍ KYTICE 7

LUDMILA

LUDMILA

OTILIE

OTILIE

MICHEL

MICHEL

LILIEN

LILIEN

ANEŽKA

ANEŽKA

ESTER

ESTER

KVĚTINOVÝ KOŠ MIX

KVĚTINOVÝ KOŠ MIX

AMY SET 1

AMY SET 1

BONITA SET 1

BONITA SET 1

BONITA SET 5

BONITA SET 5

ROOSY

ROOSY

CORAL

CORAL

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

When to donate the roses

When to donate the roses

Even the only rose will please! When to donate it?

Every man has at least one woman in his life, who is constantly expressing his thanks for what he has done for him. But it does not have to be expensive gifts that the woman does not want. The greatest joy will do little. So help her in the house or just buy a flower. However, you do not have to think about buying an expensive puget of flowers. Just buy a cute rose. It will always make you the most joyous and perfectly joyous every day, even if it was to be the worst day in a woman's life.

read the whole
When to give a woman a flower

When to give a woman a flower

Events that do not forget to give the woman a flower

A woman is a fine creature that must be pampered. If you care about her and take care of her, she is happy and does not make you a hell of life. According to the woman she is also a real successful man. It is said that according to the smile of a woman a successful man is known, so the gentlemen should always take care that on their partner's lips there is always a smile symbolizing the fact that they are loved.

read the whole
Bouquet of roses

Bouquet of roses

Delivery bouquet of roses

To give a bouquet to his wife, girlfriend or lover or business partners? Delivery bouquet of roses at home or at work is a common by many florists. Bouquets can deliver precisely the appointed time 7 days a week. Delivery is totally anonymous on the card is given only text that you request.

read the whole