We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Jak poznat a koupit zdravé orchideje

Návod na koupi zdravé orchideje

Nákup orchidejí může být stejně snadný jako impulzivní sběr rostlin na louce nebo také komplikovaný jako hledání speciálních odrůd a konkrétního exempláře všude možně na webových stránkách. V obou případech je dobré následovat několik základních kroků, abyste zajistili, že pořídíte co nejzdravější květiny pro váš, domov, které vám budou dělat radost ještě dlouho po jejich nákupu. Prozradíme vám, jak by ideálně měla vypadat orchidej během nákupu, čemu se vyvarovat a na co si dát pozor, to vše a ještě mnohem více se dozvíte v dnešním článku.

 

Je dobré kupovat orchidej, která je v květu?

Většina lidí si ráda kupuje kvetoucí orchideje kvůli okamžitému uspokojení, které nádherné orchidejové květy přináší. A to ihned poté, co orchidej přinese k vám domů. Orchidej stačí pouze vystavit na vámi vybrané místo a vy si hned můžete užívat její krásy. Tato volba může mít však i své stinné stránky, pěstování nových květů orchidejí vyžaduje občas velkou dávku energie. Mnoho zkušených pěstitelů ví, že zejména druh phalaenopsis může odkvést k smrti, což znamená, že několik let po sobě bude mít velkolepé květy, poté ale vybledne a odumře.

 

Chcete-li se rozhodnout, zda si koupit orchidej v květu, je dobré zvážit své záměry. Pokud chcete maximalizovat šance svých rostlin na život po vašem boku a přizpůsobit si je k vašim pěstitelským podmínkám, je výhodnější koupit rostliny, které nekvetou. Pokud ale nemůžete odolat nádherným květům, které jsou velkým lákadlem v každém květinářství, nemusíte se rozkvetlým orchidejím vůbec vyhýbat. Pokud kupujete orchidejí více, zkuste vybrat jednu, která má většinu svých pupenů neotevřených, abyste si mohli srovnat výdrž již rozkvetlých a nerozkvetlých orchidejí.

 

Výběr správné orchideje


Výběr zdravé orchideje je důležitý, i když je rostlina míněna jako dárek nebo jako obyčejná výplň vašeho parapetu. Je nutné vzít v úvahu nejen krásu rostliny, ale zejména její kondici, zdraví a další důležité faktory.

 

Faktor zakroucení

Jednoduchá metoda, kterou můžete ale efektivně zjistit stav orchideje. Jemně uchopte rostlinu poblíž místa, kde ji pravidelně zalévate a velmi opatrně s ní zakruťte. Epifytické druhy orchidejí, mezi které patří například dendrobium, cattleya, phalaenopsis, oncidium a brassavola se obvykle zalévají do hrubé směsi kůry, dřevěného uhlí, polystyrenu a do dalších anorganických a organických materiálů. Pokud nejsou kořeny pevně přilepeny v květináči, můžete orchidej opatrně zvednout z květináče a pečlivě je zkontrolovat. Pokud je ale orchidej pevně připevněna ke květináči, rozhodně ji nevytrhávejte, mohli byste velmi snadno poškodit kořeny. Je naprosto v pořádku pokud z květináče vykukuje několik kořenů. Pokud ovšem kořeny začínají dělat v květináči neplechu, je lepší ji přesadit. Vyberte správnou velikost květináče a ve vhodné chvíli ji přesaďte.

 

Zdravé kořeny

Kořeny patří mezi nejdůležitější část každé orchideje. Kořeny orchidejí jsou vysoce specializované orgány, které dokážou rychle shromáždit vodu a provádět fotosyntézu. V případě epifytických orchidejí jsou navrženy tak, aby se přilnuly na drsné povrchy a ukotvily rostlinu vysoko nad lesní půdu. Kořeny zdravé orchideje budou za sucha světle zelené a za mokrého stavu tmavě zelené, každá rostlina by měla mít dlouhý, zelený, lesklý hrot. Čím delší tento hrot je, tím je rostlina zdravější. Naopak kořeny mrtvých orchidejí jsou scvrklé a tmavé v případě že jsou mokré. Pokud jsou suché mají naopak nezdravou, bílou barvu. Důležité je zmínit že rostlina s mrtvými kořeny nepřežije.

 

Prozkoumejte listy rostliny

Zde může nastat mírná zoufalost, jelikož každý druh orchideje má zároveň i své jedinečné listy, proto může být na první pohled skutečně obtížné rozeznat jejich kvalitu a zdraví. Některé druhy orchidejí mají tenké listy, zatímco ostatní mohou mít masité, ploché listy. Například duhová orchidej nemá vůbec žádné listy a vypadá spíše jako drobný uzel kořenů s květy. Obecně by však listy měly být vždy silné, světle zbarvené a tvrdé. Většina druhů má mírně žlutozelené listy, které připomínají barvu zeleného jablka. Listy, které působí příliš leskle můžou signalizovat, že rostlina byla pravděpodobně přehnojena a nemusí tak kvést. Listy by navíc neměly zobrazovat žádné kazy ani by neměly být příliš měkké. Nakonec je dobré se ujistit, že konec listů není nijak narušen.

 

Zkontrolujte cibulky

Existují dva základní druhy epifytických orchidejí. Jedny, které rostou z jednoho bodu růstu, například phalaenopsis, nebo ty, které naopak rostou z plazivého oddenku mezi takové patří například cattleya. Rostliny s jedním stonkem se nazývají monopodiální, zatímco rostliny s plazivým oddenkem označujeme jako sympodiální. Sympodiáalní orchideje každoročně vytvářejí nové pupeny nebo pseudocibulky s novými listy a květy. Pokud pořizujete tento druh orchideje, vždy se ujistěte, že jsou cibulky kypré a tučné.

 

Počítejte květy

Pokud kupujete rostlinu, která je již v květu, snažte se odolat nutkání koupit tu, která má už všechny své květy otevřené a kvetoucí. Dlouhotrvající květy orchidejí vám sice mohou vydržet kvést měsíc a více, pokud ale pořídíte rostlinu s ještě neotevřenými květy, užijete si nejen její krásy mnohem déle, ale budete moci pozorovat také její postupné otevírání. Nekupujte však rostliny se žlutými, nebo se scvrklými květy, jelikož právě ty s největší pravděpodobností velmi brzy opadají. 

 

Zjistěte jméno orchideje

Může to znít zbytečně, ale je skutečně dobré si zjistit předem o jaký druh se jedná. Vždy je dobré pořizovat orchideje se štítkem, na kterém vidíte celé jméno. Snažte se vyvarovat nákupu orchidejí, které jsou označené pouze jako orchidej nebo kvetoucí orchidej. Vždy je lepší koupit květinu s úplným druhovým nebo hybridním jménem. To vám umožní dozvědět se více o konkrétní rostlině. Navíc pokud se rozhodnete pěstovat orchideje ve větším měřítku, vždy je příjemné vědět, co konkrétně pěstujete.

 

Aklimatizujte vaši orchidej

Je sice hezké, že jste vaší orchideji už předem vybrali ideální místo, kde bude dělat parádu, zvláště v případě, pokud jste rovnou sáhli po kvetoucí orchideji. Mějte však na paměti, že žádná orchidej na jídelním stole dlouho nepřežije. Orchideje nemají rády pohyb kolem sebe a to hlavně v kvetoucí fázi. Zároveň také zažívají šok, jakmile změní prostředí, proto je vhodné ji pro začátek zajistit ty nejlepší podmínky a postupně ji aklimatizovat na místo, kde si přejete mít orchideje vystavené. Jinak se bohužel můžete skoro téměř s jistotou rozloučit, že vaše orchidej přijde o neotevřené pupeny, pokud zažije šok, na který není připravena. V ideálním případě by první dny rostliny ve vašem domově měly být jemné. Nevystavujte tedy rostlinu přímému slunečnímu světlu, studenému průvanu nebo jakémukoliv jinému proudu vzduchu z větracích otvorů. Zároveň se také nenechte příliš unést zaléváním, které je pro mnoho lidí neintuitivní a často je tak lepší nechat orchidej vyschnout, než úplně utopit. Tyto rostliny mají rády vysokou a pravidelnou vlhkost, mají ale omezenou toleranci k neustálému působení vody, která může způsobit černou hnilobu a velmi snadno tak rostlinu zabít.

 

Doufáme, že vám náš dnešní průvodce pomůže při výběru a nákupu té jediné správné a zdravé orchideje, která vám bude dělat radost ještě dlouho po nákupu. Věříme, že pomocí našich tipů nemůžete vybrat špatně a už se nikdy při nákupu orchidejí nespálíte.

From our offer

KVĚTINOVÝ KOŠ LOVE

KVĚTINOVÝ KOŠ LOVE

KVĚTINOVÝ KOŠ CAMILA

KVĚTINOVÝ KOŠ CAMILA

KVĚTINOVÝ KOŠ VIVIEN

KVĚTINOVÝ KOŠ VIVIEN

KVĚTINOVÝ KOŠ FRÉZIÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ FRÉZIÍ
Not for sale

KVĚTINOVÝ KOŠ CRAZY

KVĚTINOVÝ KOŠ CRAZY

KVĚTINOVÝ KOŠ Z EUSTOMY A FRÉZIÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ Z EUSTOMY A FRÉZIÍ

DOROTHY

DOROTHY

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

When to donate the roses

When to donate the roses

Even the only rose will please! When to donate it?

Every man has at least one woman in his life, who is constantly expressing his thanks for what he has done for him. But it does not have to be expensive gifts that the woman does not want. The greatest joy will do little. So help her in the house or just buy a flower. However, you do not have to think about buying an expensive puget of flowers. Just buy a cute rose. It will always make you the most joyous and perfectly joyous every day, even if it was to be the worst day in a woman's life.

read the whole
When to give a woman a flower

When to give a woman a flower

Events that do not forget to give the woman a flower

A woman is a fine creature that must be pampered. If you care about her and take care of her, she is happy and does not make you a hell of life. According to the woman she is also a real successful man. It is said that according to the smile of a woman a successful man is known, so the gentlemen should always take care that on their partner's lips there is always a smile symbolizing the fact that they are loved.

read the whole
Bouquet of roses

Bouquet of roses

Delivery bouquet of roses

To give a bouquet to his wife, girlfriend or lover or business partners? Delivery bouquet of roses at home or at work is a common by many florists. Bouquets can deliver precisely the appointed time 7 days a week. Delivery is totally anonymous on the card is given only text that you request.

read the whole