We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Ideální doba setí: Kdy začít s výsadbou na vaší zahradě?

Kdy začíná správná doba pro setí

Jaro pomalu ale jistě přichází a proto je ideální čas se zamyslet nad vaší zahradou, která se zanedlouho začne probouzet ze zimního spánku. Kdy však začít s výsadbou semen? Odpověď závisí na konkrétním podnebném pásmu, což pro nás zahradníky v České republice znamená mírný pás s teplými léty a mírnými, chladnějšími zimami, které však často dokážou překvapit tuhými mrazíky v jarním období. Konkrétní zóny se nejčastěji rozdělují podle průměrných teplot během roku, proto se budou lišit teplotní zóny severních Čech a jižní Moravy.

Vždy je ale důležité znát správnou dobu pro zakládání rostlin ze semen. Zlepšíte tím klíčivost a zajistíte zdravé a vitální rostliny. V dnešním článku jsme si pro vás připravili hned několik tipů pro zakládání semen.

 

Výsadba rostlin ze semen

Některé rostliny je nejvhodnější zasít v interiéru a pěstovat pro přesazení a některé lze vysévat přímo ve venkovním prostředí. Většina přesazených semen roste a plodí rychleji než semena, která byla vysazena přímo venku. Většinou platí, že časné podzimní plodiny jsou vhodné pro přímý výsev, zatímco letní plodiny nebo ty, které vyžadují dlouhé vegetační období, by se měly vysévat v interiéru. Při stanovení doby výsevu je třeba zohlednit také zralost, délku vegetačního období, konkrétní odrůdu plodin, na což mnoho zahradníků zapomíná a často například na různé odrůdy rajčat nahlíží stejně. Dále je také důležité si pohlídat zónu a dobu posledních očekávaných mrazů.

 

Kdy začít se zasévat?

Obecně platí, že semena je třeba začít vysévat čtyři až šest týdnů před posledními očekávanými mrazíky, což často může být skutečně těžké tuto dobu odhadnout. Doba pro začátek ideálního setí se vypočítá tak, že se vezme datum posledních mrazů a odečte se počet dní do přesazení. Na obalu semen je ve většině případů uvedeno, kolik týdnů každá plodina potřebuje. Nejvhodnější doba pro výsadbu semen je obvykle od konce března do konce května. Pouze jižnější, tedy zóny s teplejším podnebím a vyšší průměrnou teplotou jsou vhodné pro zakládání rostlin ze semen v dřívějších měsících. Dopřejte rostlině dostatek času na vyklíčení a dostatek času na dorostení do vhodné velikosti pro přesazení.

 

Doba výsadby semen pro různé druhy rostlin a plodin

Mezi rostliny a plodiny, které by měly být zasety co nejdříve, patří například brokolice, zelí, květák a hlávkový salát. Semena těchto rostlin začnete sázet v místnosti 10 týdnů před datem posledních mrazů.

Rostliny teplého období, jako jsou rajčata, papriky a lilek, potřebují například jen sedm týdnů. Nejlepší doba pro zasazení semen, jako je tykvovitá zelenina a melouny, jsou čtyři týdny před termínem posledních mrazů.

Jakmile semena vyklíčí a vyrostou do požadované velikosti, před úplným přesazením jim dopřejte otužovací zkoušku. To znamená, že je postupně aklimatizujte a dobře připravíte na venkovní podmínky. Začněte pozvolna a postupně zvyšujte stále delší časové intervaly, kdy necháte rostliny venku až do doby, než je tam necháte napořád. Postupnou aklimatizací snížíte šok a zajistíte tak zdravější přesazování.

 

Jak zasadit semena v interiéru

Jedním z klíčů úspěchu je použít kvalitní startovací směs nebo kompost. Vhodná je jakákoli nádoba s dobrou drenáží, ale i obyčejný květináč bude fungovat, protože sazenice nepotřebují příliš místa pro kořeny. Semena zasejte do hloubky doporučené na obalu. Některá semena se doporučují jen poprášit zeminou, jiná naopak potřebují mnohem větší hloubku a vstvu zeminy. Klíčení můžete podpořit namočením větších semen do vody nebo je můžete zabalit přes noc do vlhké papírové utěrky. Nádoby poté umístěte na teplé místo a vyčkejte, než semena začnou rašit. Většina semen potřebuje pro co nejefektivnější klíčení teplotu kolem 16 °C. Po vyklíčení semínka  přemístěte nádoby na dobře osvětlené místo.

 

Doufáme, že vám náš průvodce snadným pěstováním a sázením pomůže v začátcích se semeny. Hlavně neztrácejte naději, pokud se vám nepodaří vypěstovat všechno napoprvé. Žádný mistr z nebe nespadl a proto je důležité brát zahradničení a výsadbu jako zábavu, která vás naučí trpělivosti, preciznosti a hlavně podpoří váš vnitřní klid a pohodu. Zahradničení patří mezi aktivity, které dokážou člověka zklidnit a absolutně se oprostit od všech vnějších jevů, které na nás zvenčí působí, což je v dnešní uspěchané době skutečnou vzácností. Proto přistupujte k sázení vašich prvních semínek jako ke hře, která vás má zejména bavit, než stresovat.

From our offer

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

When to donate the roses

When to donate the roses

Even the only rose will please! When to donate it?

Every man has at least one woman in his life, who is constantly expressing his thanks for what he has done for him. But it does not have to be expensive gifts that the woman does not want. The greatest joy will do little. So help her in the house or just buy a flower. However, you do not have to think about buying an expensive puget of flowers. Just buy a cute rose. It will always make you the most joyous and perfectly joyous every day, even if it was to be the worst day in a woman's life.

read the whole
When to give a woman a flower

When to give a woman a flower

Events that do not forget to give the woman a flower

A woman is a fine creature that must be pampered. If you care about her and take care of her, she is happy and does not make you a hell of life. According to the woman she is also a real successful man. It is said that according to the smile of a woman a successful man is known, so the gentlemen should always take care that on their partner's lips there is always a smile symbolizing the fact that they are loved.

read the whole
Bouquet of roses

Bouquet of roses

Delivery bouquet of roses

To give a bouquet to his wife, girlfriend or lover or business partners? Delivery bouquet of roses at home or at work is a common by many florists. Bouquets can deliver precisely the appointed time 7 days a week. Delivery is totally anonymous on the card is given only text that you request.

read the whole