We can advise you on tel .:
basket: 0 pcs
total price: 0.00 $
0
Complete the order

Ideální bylinky do květinových aranžmá

Jaké bylinky do vázaných kytic

Bylinky byly dlouhou dobu považovány za skromný doplněk zahrady, který snadno vyroste, snadno se sklízí a je zároveň pastvou pro oči, potěšením pro naše čichové buňky a ještě k tomu ji můžeme využít v kuchyni na zpestření pokrmů. Bylinky jsou zkrátka ideální všestrannou volbou, která se nejen v kuchyni, ale také v kytici rozhodně neztratí. Bylinky si proto zaslouží opravdovou pozornost a my vám v dnešním článku představíme hned několik bylinek, které jsou ideální volbou jak do kuchyně, tak i do květinových aranžmá.

 

 

Nejlepší bylinky pro aranžování kytic jsou ty, které lze snadno pěstovat, nevyžadují žádnou speciální údržbu a vydrží ve váze déle než 5 dní. Jakmile splňují všechny ze zmíněných funkcí, automaticky se stávají ideálními favority do vaší kytice. V dnešním článku si hned několik takových bylinek představíme, tak jdeme rovnou na to!

 

Šalvěj

Šalvěj bývá často přehlíženou bylinkou pro řezané květinové aranžmá. Přitom má krásnou jemně zelenou barvu a zadní strana listu je stejně krásná, jako jeho přední strana. Tato vytrvalá bylina přežije i chladnější počasí, proto je vhodná i pro naše občas nevyzpytatelné podnebí. Pokud žijete na místě s přirozeně teplejším podnebím, zasaďte šalvěj na místo, kde bude v odpoledním stínu. Během léta také nezapomeňte šalvěj dopřát dostatečnou hydrataci, ačkoliv je prakticky bazúdržbová a každým rokem vám bude růst, letní pravidelnou zálivku opravdu vyžaduje. Pokud plánujete šalvěj sklízet, učiňte tak brzy ráno a její dřevité stonky po seřezání ihned vložte do studené vody, abyste zabránili vadnutí.

 

Oregano

Oregáno je vynikající bylinkou pro aranžování květin! Velmi snadno se pěstuje a na vrcholu léta vás bylinka překvapí krásnými bílými květy. Stonky většinou nepřesáhnou výšku 35 cm a rostlina jich zároveň neprodukuje příliš mnoho. Ovšem i přesto je oregano velmi snadnou bylinkou pro pěstování a její krásné, voňavé květinové hlavy dodají kytici novou jiskru. I když existuje více druhů oregana, tradiční italské oregáno je ideální volbou. Velmi snadno se s ním v kyticích pracuje. Rostlina oregana si užívá přímé slunce a během léta také pravidelnou hydrataci, jinak se jedná opravdu o bezúdržbovou bylinku. Pokud oregano nepoužijete do vaší kytice, můžete si ho dopřát alespoň k výborným italským těstovinám, se kterými jsou nerozlučná dvojka.

 

Máta

Máta je ideální bylinkou do květinových aranžmá. Při pěstování máty je dobré myslet na její invazní povahu, pokud tedy nechcete mít mátu po celé zahradě, raději ji zasaďte do truhlíku, na vyvýšený záhon nebo ji opravdu často stříhejte, abyste zabránili případnému růstu. Stonky máty nejsou příliš dlouhé, ovšem její svěží vůně a jasně zelené listy jsou nádherným doplňkem všech krásných pastelových barev, které jarní a letní květy přináší. Proto je máta ideální zejména do letních a jarních aranžmá. Navíc máta patří taktéž mezi trvalky a pokud ji během pěstování nebudete stříkat žádnými chemikáliemi, můžete si čerstvé lístky máty přihodit přímo do osvěžujícího mojita! Na zdraví!

 

Levandule

Levandule upřednostňuje suché a teplé podnebí. Pokud tedy vaše zahrada disponuje spíše jílovitou, nebo jinou těžší půdou, pravděpodobně se levanduli u vás příliš líbit nebude. Pokud jste ale schopni levanduli zajistit adekvátní půdu, bude vám úspěšně růst i bez sebevětší pozornosti nebo péči. Dokonce jí ani zima nevadí. I když její listy a stonky nejsou příliš silné, díky fantastické šedozelené barvě a vůni je levandule pro lení kytice téměř nepostradatelnou součástí. Dokáže dodat svěžest téměř jakékoliv kytici a navíc je také skvělým zklidňujícím prvkem.

 

Bergamot

Existují různé druhy bergamotu, avšak nejjednodušší pro pěstování zůstává divoký bergamot. Jedná se o trvalku s poměrně vysokými stonky, zároveň opravdu nádherně voní a drží v každé kytici. Stejně jako u ostatních bylinek, i bergamot je nejlepší sklízet brzy ráno. Pokud chcete bergamot zakomponovat do vaší kytice, vybírejte částečně otevřené hlavy. Stejně jako z většiny bylin, i z bergamotu můžete připravit výborný osvěžující čaj, který chutná mírně kořeněně s do jisté míry může připomínat také chuť lékořice.

 

Řimbaba obecná

Tato bylinka má výrazné lístky a drobné, jemné květy. Ačkoliv se nejedná o trvalku je poměrně snadné ji pěstovat téměř na každém stanovišti. Semena se sází brzy na jaře, kdy jim chladnější počasí pomáhá lépe zaklíčit. Řimbaba vás zachrání také při horečkách, které vám pomůže snížit lahodným čajem. Od pozdního jara až do začátku léta se můžete těšit na sklizeň dlouhých stonků řimbaby, které ve váze vydrží minimálně po dobu jednoho týdne.

 

Bazalka

Tato letní bylinka je v létě nepostradatelnou ingrediencí do lehkých obědů, stejně tak jako do krásných letních aranžmá. Od tmavých lístků až po svěží zelenou barvu v závislosti na kultivaru společně s jemnou svěží vůní, dělají z bazalky ideální volbu do letních květinových aranžmá. Bazalka stejně jako většina bylinek potřebuje dávku pravidelné hydratace během letního období. Bazalku můžete postupně sklízet po celé léto, ale nezapomeňte její dřevité stonky řezat velmi brzy z rána. Bazalka umírá s prvním mrazem, ale velmi snadno se znovu zasazuje.

 

Rozmarýn

Rozmarýn preferuje horké a suché podnebí. Obecně se rozmarýn považuje za velmi bezúdržbovou bylinku, ovšem pokud mu nezajistíte půdu s dobrým odtokem, můžete velmi snadno narazit. Pokud chcete rozmarýn do kytice zakomponovat zejména kvůli vzhledu, budete potřebovat hodně snítek rozmarýnu, jelikož se jedná o opravdu drobnou bylinku. Naopak v případě, že chcete využít rozmarýn hlavně pro jeho vůni, vystačíte si s pár stonky, jeho vůně je totiž opravdu výrazná a na první přičichnutí rozeznatelná. Jeho velkou výhodou je rozhodně výdrž a ve váze vám vydrží opravdu dlouho! Nevadí mu ani chladnější podmínky, proto se o něj nemusíte přes zimu bát.

 

Fenykl

Fenykl díky svým krajkovým, žlutým deštníčkům skvěle funguje jako jedinečný designový prvek. Nevýhodou při jeho sklizni však může být štiplavý zápach, se kterým je nutné počítat. Ovšem i s tímto zápachem můžete naložit, pomůže vám kapka bělidla do vody a můžete si s klidem a bez zápachu užívat krásy fenyklu. Fenykl je trvalka, která si libuje v chladnějších podmínkách na začátku růstu a pro své květenství naopak vyžaduje teplejší podmínky. Pokud fenykl vysadíte na přímé slunce, pamatujte na pravidelnou zálivku během letních měsíců.

 

Vyzkoušejte sílu bylinek v další kytici a objevte jejich nezaměnitelné kouzlo! Jsou levné, snadno dostupné a pokud si je sami zasadíte na zahradu nebo do květináče, můžete je mít vždy po ruce! A to ať už do kuchyně nebo do kytice.

 

 

 

 

From our offer

KVĚTINOVÝ KOŠ LILI

KVĚTINOVÝ KOŠ LILI

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ ROBIN

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ YELLOW

KVĚTINOVÝ KOŠ YELLOW

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA

KVĚTINOVÝ KOŠ ADRIANA

KVĚTINOVÝ KOŠ ROMANTIK

KVĚTINOVÝ KOŠ ROMANTIK

KVĚTINOVÝ KOŠ MIX

KVĚTINOVÝ KOŠ MIX

KVĚTINOVÝ KOŠ CAMILA

KVĚTINOVÝ KOŠ CAMILA

KVĚTINOVÝ KOŠ CHANEL

KVĚTINOVÝ KOŠ CHANEL

KVĚTINOVÝ KOŠ BIBIANA

KVĚTINOVÝ KOŠ BIBIANA

KVĚTINOVÝ KOŠ CORAL

KVĚTINOVÝ KOŠ CORAL

KVĚTINOVÝ KOŠ VIVIEN

KVĚTINOVÝ KOŠ VIVIEN

KVĚTINOVÝ KOŠ BONITA

KVĚTINOVÝ KOŠ BONITA

KVĚTINOVÝ KOŠ DARCIA

KVĚTINOVÝ KOŠ DARCIA

KVĚTINOVÝ KOŠ CELESTINA

KVĚTINOVÝ KOŠ CELESTINA

KVĚTINOVÝ KOŠ CRAZY

KVĚTINOVÝ KOŠ CRAZY

KVĚTINOVÝ KOŠ SANNY

KVĚTINOVÝ KOŠ SANNY

KVĚTINOVÝ KOŠ Z EUSTOMY A FRÉZIÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ Z EUSTOMY A FRÉZIÍ

DOROTHY

DOROTHY

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

When to donate the roses

When to donate the roses

Even the only rose will please! When to donate it?

Every man has at least one woman in his life, who is constantly expressing his thanks for what he has done for him. But it does not have to be expensive gifts that the woman does not want. The greatest joy will do little. So help her in the house or just buy a flower. However, you do not have to think about buying an expensive puget of flowers. Just buy a cute rose. It will always make you the most joyous and perfectly joyous every day, even if it was to be the worst day in a woman's life.

read the whole
When to give a woman a flower

When to give a woman a flower

Events that do not forget to give the woman a flower

A woman is a fine creature that must be pampered. If you care about her and take care of her, she is happy and does not make you a hell of life. According to the woman she is also a real successful man. It is said that according to the smile of a woman a successful man is known, so the gentlemen should always take care that on their partner's lips there is always a smile symbolizing the fact that they are loved.

read the whole
Bouquet of roses

Bouquet of roses

Delivery bouquet of roses

To give a bouquet to his wife, girlfriend or lover or business partners? Delivery bouquet of roses at home or at work is a common by many florists. Bouquets can deliver precisely the appointed time 7 days a week. Delivery is totally anonymous on the card is given only text that you request.

read the whole